10 років з Game Boy Advance SP - Епічна історія GBA в Україні

Ігри, схожі на The Long Dark. Що рекомендує Steam?

Зе Лонг Дарк Логотип

Якщо Ви полюбляєте атмосферу у відеоіграх, то опинились у правильному місці. The Long Dark - став синонімом слова атмосфера (як на мене). Гру називаю «вишенькою на торті всього жанру симуляторів виживання», але чим так виділяється цей проект серед колег по цеху? Чи зможу я знайти в магазині стім ігри, що заслуговують стільки ж уваги, як The Long Dark?

Назва Зе форест

The Forest - зазвичай перша гра, яку згадують після героя сьогодняшньої розповіді. Пасажирський літак зазнав катастрофи над океаном. Вціліти вдається лише одній особі і тепер усіма силами вона повинна потриматись чим довше на "безлюдному" острові. Та чи настільки острів безпечний, яким здається на перший погляд?

Збиральництво, крафт, дослідження та усі інші фішки жанру присутні. Це яскравий представник ігор із раннього доступу Steam. Я наберусь сміливості і скажу, що це хороша гра з Steam Green Light лише через те, що проект все ж побачив світ у 2018-му. Багато цікавих проектів не доживають до свого релізу.

"Ліс" має низку відмінностей від The Long Dark, адже для виживання потрібно будувати табір. Головним ворогом виступає не ізоляція, голод, холод та самотність, а орди ворогів, які зроблять усе, щоб знищити фортецю  єдиного вцілілого пасажира. Проект неодмінно заслуговує уваги.


FarSky помітно виділяється серед проектів, що згадані раніше. Увесь ігровий процес проходить під водою, що кардинально змінює підхід до гри. Протагоніст увесь час перебуває в скафандрі, який несе у собі обмежену кількість повітря, показник якого можна відновити лише на базі. 

Режим пісочниці дозволить випробувати свої сили в ремеслі виживання, але присутній режим із сюжетною складовою, де слід знайти усі частини підводного човна, відновити його та спробувати піднятись на поверхню. 

Гра отримала велику кількість позитивних відгуків від гравців, але більшість сходиться на думці, що вона надто коротка і є спрощеною версією гри, мова про яку йтиме далі.

Логотип та лого Субнаутіка
Теж проект із раннього доступу і це мені перестає подобатись. Але про Сабнотіку говорити простіше, ніж про попередню гру. Вона популярна, відома та носить звання найкращої гри жанру виживання у 2018 році. Також має безліч інших нагород.

Ви зазнали катастрофи в океанічному світі, який за своїми масштабами та кількістю загадок не має рівних. Шляну на верх більше немає. Залишається лише опуститись на глибину і зустрітись із таємницями, які приховує ця планета.

Сабнотіка має більш пророблений сюжет, ніж попередник і виділяється рівнем графічного оформлення. Гравці в один голос заявляють, що в гру приємно не тільки грати, а й просто знаходитись та жити в ігровому світі.

Більше 80-ти тисяч відугків у магазині Стім можуть сказати більше, ніж я один. Зауважу, що The Long Dark нараховує більше 43-х тисяч відгуків і 91% з них є позитивними.

Бресхедж логотип гри

Крокуємо далі і з океанських глибин рекомендації Стім переносять нас у відкритий космос.
Breathedge все ще знаходиться у ранньому доступі, а це значить, що оцінити гру повністю ще не вийде, але ми спробуємо.

Із самого першого трейлеру розробники наголошують, що гра насичена чорними жартами і навіть не намагається бути серйозною. Це історія про звичайного чоловіка із звичайними потребами, який опинився у відкритому космосі і з усіх сил (я так думаю) намагається вижити. А ще там є курка...

Відсутність ворогів накладає свій відбиток на ігровий процес, який розробники стараються зробити не стільки складним, скільки смішним. Присутня велика кількість відсилок до інших проектів. Але складається враження, що розробники, як письменники хочуть зробити хорошу першу главу і більшість жартів та цікавих моментів втиснули ближче до початку. Чи мені так лише здається? Проект в ранньому доступі, тому нам залишається лише гадати та чекати повноцінного релізу.

Логотип та назва гри No Man's Sky

No Man's Sky - це гра, яка не потребує представлення, бо за роки розробки встигла заробити славу доволі скандального проекту. З самого початку була цікава ідея, яка сподобалась гравцям, які згідні були її фінансувати, але потім все пішло не по плану.

Ситуація змінилась лише після виходу версії гри під назвою No Man's Sky Next. Якщо в попередніх іграх цього списку ми досліджували території або підводні глибини лише однієї планети або її частини, то цього разу перед нами цілий всесвіт, який наповнений безліччю цікавих куточків.

Дослідження, крафт, прогресія - усе це присутнє. І чим більше перебуваєш у всесвіті No Man's Sky, тим більше розумієш, що цей проект не описати декількома словами. Розробники подарували гравцям небачену раніше свободу дій (не потрібно згадувати про Minecraft). 

Але чи це ми шукаємо? Нам потрібна атмосфера і вона тут є. Проект здатен подарувати гравцям добру сотню годин атмосфери підкорення космосу із цілим всесвітом унікальних планет. Це проект із історією, яка вже залишила свій слід в ігровій індустрії.

Зе лонг дарк логотип гри

Магазин Стім просто переповнений проектами другого сорту. А скільки таких проектів знаходиться в ранньому доступі і рахувати страшно. Але серед них трапляються не просто цікаві ігри, а відеоігри, які своєю атмосферою здатні перевернути уявлення про індустрію.

Таким проектом для мене став The Long Dark і ще при першому знайомстві із ним на етапі ранньої бети я зрозумів, що обов'язково придбаю гру і вона стане однією із моїх найулюбленіших.

До чого я все це? Рекомендації Steam, як і будь-які інші можуть показати нам лише схожі проекти. Кожен із перерахованих вище проектів є унікальним в своєму роді і не варто їх порівнювати. 

Вам хочеться снігу та відчуття самотності? Кращого за The Long Dark проекту Ви не знайдете. Хочете дослідити космос? Breathedge та No Man's Sky Вам у цьому допоможуть. Океан? Я їх і називати не буду.

Раніше я шукав ігри, схожі на Populous: The Beginning, але не знайшов. Їх немає. Ви можете знайти лише духовних наслідувачів будь-якого проекту, який Вам подобається, але жодна копія не зможе замінити оригінал, яким би він не був. 

Але не слід забувати, що кожен проект заслуговує на вашу увагу, бо кожен розробник вкладає в розробку не лише свій час та сили, а й частинку своєї душі.

Коментарі