10 років з Game Boy Advance SP - Епічна історія GBA в Україні

Безкоштовна Fear the Wolves та огляд гри

Fear the Wolves - духовний наслідувач легендарної серії Сталкер вийшов з раннього доступу та став безкоштовним на тиждень у стім. Гра отримала величезне оновлення, яке, за словами розробників, вирішило велику кількість проблем. Чи так це? Я вже зіграв і своїми враженнями буду ділитись із Вами.

Безкоштовна Fear the Wolves та короткий огляд гри

Fear the Wolves - огляд вітчизняного Battle Royale

Вже пройшло більше 10 років з того моменту, як перша частина S.T.A.L.K.E.R. відгриміла на комп'ютерах мешканців СНГ та усього світу. Той час давно минув, але Сталкер залишив помітний слід у індустрії та серцях мільйонів Ґеймерів.

Ще далеко не один проект будуть порівнювати із ним, якщо там фігурує зона відчуження та ЧАЕС. Спочатку був Survarium, який не виправдав очікувань та з часом ставав усе гіршим. Настав час Fear the Wolves перейняти естафету. Кажуть, що в складі розробників були ті, хто займався Сталкером. Добре це чи ні, але 6 лютого 2019 року гра вийшла і пора поглянути на те, що отримали гравці.

 Fear the Wolves короткий огляд гри

Fear the Wolves - шутер в модному зараз жанрі "королівська битва". Ігровий процес відбувається на мапі розміром 25 квадратних кілометрів. Це менше ніж у родоначальника жанру, але не варто на цьому концентрувати увагу. Розмір не головне, як то кажуть.

Реальні гравці - не єдина загроза на мапі. В окремих ділянках, які на мапі виділені, можна зустріти вовків, які з радістю захочуть напригнути та вкусити гравця. Вовки можуть довго переслідувати гравця і забігти в будинок на будь-який поверх. Вашого сталкера вони знайдуть, де б він не ховався.


Не меншу загрозу представляють аномалії та радіація. Перші розкидані по карті і заздалегідь їх можна побачити, щоб вберегтись. А от з радіацією дещо важче. На карті місця із нею позначені, але, втікаючи від вовків, легко забігти в заборонену зону. 

Без захисного спорядження в заражені зони йти не варто. Так, там заховане найкраще спорядження та артефакти, але це ризик, який може й не виправдати очікування.

Скачати Fear the Wolves

Спорядження та зброя лежать у будинках та палатках, але доволі рідко. Виникають моменти, коли гравець декілька хвилин бігає від будинку до будинку, а зброю знайти не вдається. У королівський битві зброї повинно бути багато. Якщо за короткий час не знайти хоча б пістолет, захиститись від атаки вовків просто не можливо.

Гра закінчується прильотом гелікоптера, який скидає рятувальну мотузку. Переможе той, хто першим за неї зачепиться. Зробити це не просто, адже завжди знайдеться розумник, який сидить у кущах і чекає, поки з'явиться жертва.

 Fear the Wolves вертоліт та огляд

Приліт гелікоптера - це ледь не єдиний момент у грі, коли можна добряче постріляти. В релізній версії розробники додали можливість запуску гри із 35 гравцями. Для гри такого жанку - це дуже мало. На карті розміром 25 кілометрів квадратних 100 людей почувалося б дуже комфортно.

Якщо вже запускати невелику кількість гравців, то і мапу слід було зробити меншою. Щось мені підказує, що розробники про проблеми гри знали на перед і готувались до провалу.

Розробники обіцяли ефектну кінцівку кожного матчу з фінальним боєм навколо гелікоптера для евакуації. Це вони реалізували, але така фішка є однією із проблем, як на мене. Ворог завжди знає, де Ви знаходитесь і в кінці матчу можне просто обстрілювати та закидати гранатами місце евакуації.

Fear of Wolves скріншоти

Відгуки гравців

Зазирнемо у Steam та подивимось, як гру оцінили гравці. З моменту виходу пройшло декілька днів, а вже наявно 704 відгуки гравців. Маємо з чого вибрати:
  • Гра навіть не запустилася.
  • Стилістика гри хороша, гемплей зрозумілий, вхід в гру швидкий. Дуже дратують баги, які постійно з'являються, часте зависання гри, за 5 годин гемплею - вилітала 4 рази. Потрібно багато працювати над оптимізацією !!!
  • Гра хороша, якщо закрутити пару розхитаних гайок, то спокійно займе вільну нішу даного сетингу, головне, щоб цінник не відлякав людей.
  • Схід, будь ласка, займіться одиночними проектами. Рекомендую виключно через те, що ви вирішили все таки зробити її безкоштовно на час. А так, сира купа сміття.
  • Це шедевр, буду купувати.
  • Тупо не знайдеш катку).
  • Крива, миготлива хрінь. Це не чіпляє абсолютно. У альфу Сурваріума і то було цікавіше грати.
  • Найкраща ідея голодних ігор. Зробіть її безкоштовною, щоб людей було більше, все.
  • Ігри губить ранній доступ.
  • Вкрай спірне творіння від Vostok Games, що не славляться завершеністю своїх проектів. Цікава задумка з парою оригінальних і не дуже механік, враження від яких псується оптимізацією.
Типова гра Fear the Wolves


Гравці жаліються на оптимізацію, підторможування та лаги. В декого гра навіть не запустилась. Не слід забувати, що підторможування можливі, якщо ком'ютер не відповідає характеристиками до запитів гри.  Системні вимоги Fear the Wolves за сучасними мірками - більш ніж доступні.

Єдиний глюк, що кидається в очі - перезаряджання дробовика. Складається враження, що половину анімації забули додати в новій версії і вона відтворюється ривками. Це дрібниця. Більше проблем я не зустрів.


Fear The Wolves - проект цікавий і з своїми особливостями. Буде виглядати дурнем той, хто скаже, що це просто гонитва за хайпом жанру і гра не принесла нічого нового у жанр. Цікава система зміни погоди розбавляє геймплей і показує усі можливості рушія, на якому створена гра.

До картинки немає претензій ніяких. Гра виглядає яскраво та живо. Бігаючи по мапі, хочеться забігти у кожен будинок, за кожне дерево та обов'язково зробити скріншот. Видно, що команда розробників знає свою справу і може зробити добре.

Але, як це часто буває, щось пішло не так. На сьогодні максимальна кількість гравців - 350. Показники для нового проекту та в такому жанрі просто сміхотворні. Якщо розробники не почнуть популяризувати свій продукт, він повторить долю Survarium. Дуже шкода, бо обадва проекти мають великий потенціал та заслуговують шанс на друге життя.

Коментарі